Naše motto: Medem proti krizi!

« zpět

Zkrystalizovaný med je známkou kvality

Zkrystalizovaný, lidově zcukernatělý med, není vůbec nic špatného. Ba právě naopak! Krystalizace je známkou kvality medu. Med, který se občas prodává v obchodech, a který nekrystalizuje, bývá totiž uměle doslazován cukrem, fruktózou nebo přehříván, čímž ztrácí mnoho účinných látek.

Zkrystalizovaný med se znovu rozteče, stačí ho po delší dobu zahřívat při teplotě okolo 40 stupňů Celsia. Ne více, neboť zahříváním se rozpadají některé enzymy a vitaminy!

Nejvíce účinných látek však obsahuje pastovaný med. Vzniká jinak - krystalky již zkrystalizovaného medu jsou rozmělněny, takže med je stále tekutý a nikdy již neztuhne. Pokud pastovaný med zahřejete, samozřejmě zprůhlední. Výhodou pastovaného medu ale je, že si uchovává maximum účinných látek, neboť nebyl nikdy zahříván. V pastovaném stavu má med ještě další výhodu: dobře se roztírá a nestéká.

Fanda včelař vyrábí pastový med ve dvou variantách: buď z lučního, světlého medu nebo z lesního, tmavého medu.